logo_red

Gardin guide

Olika upphängningar

I vår webshop kan du välja veckband eller waveband som är de två typer av band som dominerar idag.

Till veckband använder du fingerkrok. Den finns med 1,2 eller 4 fingrar, och den klart vanligaste är 2-fingerkroken.

När du beställer en gardin i vår webshop så utgår vår kalkylator från att 2-fingerkrok används och att du hoppar över en ficka mellan varje krok.

Fingerkroken finns i två modeller: Låg eller hög.
Skillnaden är att den höga gör at tyget hänger precis under skenan, medan den låga håller upp tyget framför skenan och döljer skenan när tyget är fördraget. Särskilt bra att använda ihop med mörkläggande gardiner då den täpper till glipan mellan gardin och skena vilket gör att rummet blir mer mörklagt.

Väljer du Waveband så får du djupa jämna veck som slingrar sig fram under skenan. En vacker upphängning som blivit populär senaste åren.

Veckningen får du till genom att använda en skena med speciella glid som sitter ihop på ett snöre och till bandet på gardinen använder du rynkandskrok.

Vi jobbar vanligtvis med ett avstånd på 8 cm mellan gliden, och sätter kroken med ca. 13 cm mellanrum i bandet. Eftersom du krokar tyget med ett större avstånd mellan krokarna än avståndet mellan gliden så tvingar du tyget att vecka sig. Viktigt att du alltid använder jämt antal för snyggast resultat. Ta gärna hjälp av våra instruktioner kring hur du räknar ut detta för ett perfekt resultat.

Bredd, höjd och upphängningar

Gardinernas höjd

Tvätt av gardiner