logo_red

Gardin guide

Bredd, höjd och upphängningar

När du ska välja bredd på din gardin ska du försöka “flytta ut” gardinerna till de omkringliggande väggytorna och rama in fönstret. Det gör att fönstret upplevs större.

Din gardinstång får gärna nå ut 50 cm på vardera sida om fönstret och låt gardinskenan löpa hela vägen från vägg till vägg.

Det är lätt att fastna i tänket att det alltid ska vara två gardiner, men om ditt fönster inte är centrerat på väggen så kan det ofta se bättre ut, och vara mer praktiskt, att välja en bred längd istället och parkera tyget på den sida med mest väggyta.

Försök tänka utanför boxen, det skapar ofta ett mer kreativt och levande rum.
En uppsättning som flyttat in i hemmen för att stanna kallas ofta för “hotelluppsättning” och är som smeknamnet antyder något som tagit inspiration från hur det ofta ser ut på hotellrum där man vill skapa en mysig, ombonad miljö på liten yta, med en bra funktion.

För att få till en sådan känsla ska du tänka mycket tyg som kan täcka hela väggen, från golv till tak och gärna i två lager. För bäst funktion ska det hänga i skenor.

Mängden av kombinationer är oändliga och endast fantasin sätter gränserna. Jobba med kombinationer av olika strukturer, material, mönster och veckningar.

I sovrum är det vanligt med ett tunnare, transparent tyg i kombination med ett mörkläggande. Det tunnare tyget får ta mer plats dagtid och släppa in ljuset, men hindra direkt insyn. Den mörkläggande gardinen dras för på natten.

Något mer Du funderar på?

Gardinernas höjd

Olika upphängningar

Tvätt av gardiner